Ekonomi

G7, Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık kredi anlaşmasına yakın, Yellen açıkladı

G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği müttefikleri, Ukrayna için önemli bir 50 milyar dolarlık kredi paketi üzerinde anlaşmaya varmak üzere. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Salı günü Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası yıllık toplantılarında yaptığı konuşmada, ABD’nin krediye yaklaşık 20 milyar dolar katkıda bulunmasının beklendiğini açıkladı.

Yellen, Avrupa’da şu anda dondurulmuş olan Rusya’ya ait devlet varlıklarına dayanan kredinin yapısına güven duyduğunu ifade etti. Kredinin bu varlıkların gelirlerinden geri ödeneceğini ve böylece ABD vergi mükelleflerine herhangi bir maliyet yüklenmeyeceğini teyit etti.

Kredi paketi, Ukrayna’daki devam eden çatışmaya bir yanıt olarak tasarlandı ve yıl sonuna kadar dağıtılması planlanıyor. Zamanlaması özellikle 5 Kasım’daki ABD seçimleri açısından önemli, zira Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Rusya-Ukrayna savaşından çekilme arzusunu dile getirmişti.

Salı günü daha erken saatlerde, AB parlamenterleri, dondurulmuş Rus varlıklarından 35 milyar Avro’ya (38 milyar dolar) kadar kullanılmasına yönelik bloğun planını onayladı. ABD, varlıkların uzun bir süre boyunca dondurulmuş kalacağına dair AB’den daha güçlü güvenceler talep etmişti, bu da ABD vergi mükelleflerine yönelik herhangi bir riski azaltacaktı.

Yellen, kredinin Amerikan kısmını sonuçlandırmak için geriye önemli bir engel kalmadığını belirtti. Ayrıca ABD’nin, özellikle Ukrayna’daki savaşın mevcut seyri ışığında, AB’nin varlık dondurma işlemini uzun vadede sürdürme taahhüdünü kabul etmeye hazır olduğunu ifade etti.

Bunun yanı sıra Yellen, ABD’nin yakında Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmadaki askeri yeteneklerini engellemeyi amaçlayan yeni yaptırımlar açıklayacağını belirtti. Bu yaptırımlar, Rusya’ya askeri girdiler sağlayan üçüncü ülkelerdeki aracıları hedef alacak. Yaptırımların detayları, finansal kurumlara yönelik ikincil yaptırımları içerip içermeyeceği de dahil olmak üzere açıklanmadı.

Yellen ayrıca, geçen yıl bir başkanlık kararnamesiyle verilen yeni yetkilerin etkisine de değindi. Bu yetkilerin, bankaların yaptırım altındaki Rus kuruluşları için işlemleri kolaylaştırmasını caydırmada etkili olduğunu belirtti. ABD stratejisinin bir parçası olarak benzer eylemlerin yakında gelebileceğini ima etti.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

karahalli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu