Ekonomi

Harbour Energy, ABD’de Kote Olmayı Planlarken Kuzey Denizi’nden Çıkış Yapıyor

Kuzey Denizi petrol sektöründe önemli bir değişiklik yaşanıyor. Önde gelen İngiliz üretici Harbour Energy, birkaç Kuzey Denizi petrol sahasındaki hisselerini satmaya çalışıyor. Şirket aynı zamanda, sektör oyuncularının Birleşik Krallık’taki yaklaşan vergi artışlarına tepki göstermesiyle birlikte ABD’de kote olma çabalarını yeniden canlandırıyor.

Temmuz ayında iktidara gelen İşçi Partisi hükümeti, yenilenebilir enerji projelerini finanse etmek için petrol ve gaz sektörüne vergi artışları önerdi. Maliye Bakanı Rachel Reeves, bu değişiklikleri 30 Ekim’de açıklayacak. Hükümet ayrıca, petrol ve gaz projeleri için yeni çevresel kılavuzlar üzerinde çalışıyor. Bu durum, 1990’ların sonlarındaki zirvesinden bu yana üretimde %75’lik bir düşüş yaşayan Kuzey Denizi’nde yatırım yapmayı daha da zorlaştırabilir.

Harbour Energy, ABD’de kote bir şirket satın almayı hedefliyor. Bu, şirketin ABD’de kote olmasını kolaylaştıracak ve potansiyel olarak genel merkezini oraya taşımasına olanak sağlayacak. Geçen yıl Harbour’un Wintershall Dea’nın Rusya dışı varlıklarını 11 milyar dolara satın alması nedeniyle geçici olarak askıya alınan bu plan, geçen ay anlaşmanın tamamlanmasının ardından yenilendi.

Şirket, Kuzey Denizi’ndeki varlığını azaltmak amacıyla Armada, Everest, Lomond, Catcher ve Tolmount sahalarındaki hisseleri için bir satış süreci başlattı. Ancak Harbour, satış süreci hakkında yorum yapmayı reddederek, Wintershall Dea’nın varlıklarını entegre etmeye odaklandıklarını vurguladı.

Birleşik Krallık Kuzey Denizi sektörü, vergi değişiklikleri nedeniyle baskı altında kaldı. Önceki Muhafazakâr hükümet, Mayıs 2022’de %25’lik bir Enerji Kârları Vergisi getirdi. Bu vergi daha sonra Kasım 2022’de %35’e yükseltildi ve Mart 2024’te uzatıldı. Mevcut İşçi Partisi hükümeti, 1 Kasım’dan itibaren geçerli olmak üzere vergiyi mevcut %35’ten %38’e çıkarmayı planlıyor. Bu, petrol ve gaz faaliyetleri üzerinde %78’lik birleşik bir vergi oranına yol açacak ki bu küresel olarak en yüksek oranlardan biri. Bu vergi oranının artık Mart 2030’a kadar devam etmesi öngörülüyor ve yeniden yatırılan sermaye için vergi mahsuplarına izin veren yatırım ödeneği kaldırılacak.

Sektör temsilcileri, Kuzey Denizi’ndeki yatırım ortamı konusunda endişelerini dile getirdi. Serica Energy’nin Başkanı David Latin, makul bir mali rejim olmadan Birleşik Krallık Kuzey Denizi’nin yatırım için çekici olmadığını belirtti. Maliye Bakanlığı, hükümetin Birleşik Krallık’ı temiz enerji lideri haline getirme taahhüdünü vurguladı ve petrol ve gaz sektörünün bu geçişe katkıda bulunmasının beklendiğini belirtti.

TotalEnergies CEO’su Patrick Pouyanne, bu ayın başlarında zorlu siyasi ortamı gerekçe göstererek Kuzey Denizi’nde keşif faaliyetlerini durdurduklarını açıkladı. Benzer şekilde, Neo Energy ve Japan Petroleum Exploration (Japex) yatırımlarında yavaşlama sinyali verdi ve Kuzey Denizi’ndeki çıkarları için satış süreçleri başlattı.

Pazartesi günü harcamaları azaltma planlarını açıklayan Deltic Energy’nin CEO’su Andrew Nunn, yatırımcıların Birleşik Krallık’ta yatırım yapmama tavsiyesini iletti. Sektörün vergi değişikliklerine ve çevre politikalarına verdiği tepki, şirketlerin daha uygun koşullar arayarak Kuzey Denizi’nden daha geniş çaplı bir geri çekilme yaşadığını gösteriyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

bozcaadahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu