Haber

118 yıllık okul eğitimi; Rum çocukları için yapılmış, savaşta yaralanan askerler için hastane olmuş.

ANTALYA’nın tarihi Kaleiçi semtinde bulunan 118 yaşındaki Dumlupınar Ortaokulunda Birinci Dünya Savaşı öncesinde Rum çocukların eğitim gördüğü ve yaralı askerlerin tedavisi için hastaneye dönüştürüldüğü öğrenildi. Savaştan sonra yeniden eğitim yurdu olan okulda 94 yıldır öğrenciler eğitim görürken, bina birkaç ay içinde restore edilecek.

Antalya’nın Kaleiçi ilçesinde yer alan Dumlupınar Ortaokulu tarihi ile dikkat çekiyor. Osmanlı Devleti arşivlerindeki bilgilere göre, Kaleiçi’nde yaşayan Rum cemaati 1895 yılında bir okul yaptırmak için girişimde bulunmuştur. Osmanlı hükûmetinin temsilcileri ile cemaat temsilcileri arasındaki yazışmalardan sonra okul 1905 yılında açılmıştır. 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Osmanlı Devleti birçok cephede savaşa girmiştir. Savaşta yaralanan askerlerin tedavisi için birçok nokta olduğu gibi okul da hastaneye dönüştürüldü. Okulda savaşta yaralanan askerler tedavi edilirken, odalardan biri tabip Burhanettin Onat tarafından ameliyathane olarak kullanılmıştır. Savaştan sonra aslına dönen okul, bu kez 1927 yılında Ticaret Mektebi olarak açılmıştır.

1929 yılında Medar-ı İftar-ı Sıbyan Mektebi olarak eğitime başlayan okulun adı Dumlupınar Sıbyan Mektebi olarak değiştirilmiştir. Tarihe tanıklık etmiş ve sit alanı içerisinde tescilli bir yapı olan okulda öğrenciler 94 yıldır eğitim görüyor. Şu anda 445 öğrencinin eğitim gördüğü okulda restorasyon çalışmaları yakında başlayacak. “Sanat verileri içeren bir okuldur. Okulun 19. yüzyılda yapıldığı ve 20. yüzyıla kadar bazı eklemeler aldığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde gayrimüslim çocukların eğitim gördüğü bir kurumdu. Bu Osmanlı’nın o dönemde ne kadar hoşgörülü olduğunu gösteriyor.” Kentteki tarihi yapılara önem verdiklerini belirten Karabayram, “Okul, Milli Mücadele yıllarında hastane olarak da hizmet vermiştir. Milli mücadeleye destek veren kahramanların tedavi edildiği bir süreçtir. Hastane olarak hizmet vermeye başlamıştır. 1928 sonrası bir eğitim binası Kaleiçi yenileniyor her gün bir şeyler oluyor Değişiyor burası Antalya için çok değerli bir yer Valimiz Ersin Yazıcı AHENK projesi ile şehrimize çok büyük katkı sağladı kendisine çok teşekkür ediyoruz. . İldeki tüm okullarımız mimari yönden yönetilmekte, tarihi okullarımızdaki çalışmalar da birimimiz tarafından yönetilmektedir.”

Okulun restorasyon projesinin ihalesinin yapıldığını belirten Karabayram, “Önümüzdeki aylarda projeler tamamlanacak ve okulun onarım faaliyetlerine başlayacağız. 2024 sonunda bitirmeyi planlıyoruz. Bu süreçte Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer bize çok destek verdiler, “Tüm mezunlarımızın okulla iletişime geçerek eski fotoğraflarını burada paylaşmalarını istiyoruz. Bu sadece bir okul değil. Okulda geçmişi yansıtan bir odaya müze yapmayı düşünüyoruz. Paylaşılan fotoğrafları o odada sergilemek istiyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu