Haber

27 milyon dolar değerindeki kokain denizaltısı ele geçirildi

Kolombiya donanması, 800 kilogram kokain taşırken yakalanan bir denizaltının fotoğraflarını paylaştı. Pazar günü Kolombiya karasularında akrep sembollü paketler taşıyan 15 metre uzunluğunda bir deniz gemisinin tespit edildiği açıklandı. Ele geçirilen kokainin piyasa değerinin 27 milyon dolar (yaklaşık 600 milyon TL) olduğu tahmin edilirken, aracın kullanım amacının ABD veya Avrupa olduğu varsayılıyor. Kokain paketlerinde akrep sembollerinin yanı sıra Winnie ve Carnal kelimeleri de yer alıyor.

‘SOKAĞA ÇIKMADAN ÖNCE YAKALANMIŞTI’

Araçta bulunan 3 kişi gözaltına alınırken, bu kişilerle ilgili herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Şüphelilerin ve denizaltının liman kenti Buenaventura’ya götürüldüğü açıklandı. Kolombiya donanmasından yapılan açıklamada, “Bu operasyon sayesinde 27 milyon doların uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinin cebine girmesi engellendi. “Yaklaşık 2 milyon doz uyuşturucu daha sokağa çıkmadan ele geçirildi.”

Denizaltılarla uyuşturucu taşımak son yıllarda giderek yaygınlaşan bir uygulama. Bu denizaltıları yakalamak zor olduğu kadar, teslimat sonunda da arkalarında iz bırakmadan batırılmalarına olanak sağlıyor.

KOKAİN ÜRETİMİ 2022’DE REKOR KIRDI

Denizaltıların birçoğu uyuşturucu çeteleri tarafından fiberglas ve suntadan üretiliyor. Dünyanın en büyük kokain üreticisi Kolombiya’da, donanma geçen yılki operasyonlarda 30 ton kokain ve 5 ton esrar ele geçirmişti. Mayıs 2023’te ülke tarihinin en büyük denizaltısı ele geçirilmiş, 30 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğindeki araçta 3 ton kokain ele geçirilmişti. Birleşmiş Milletler’e göre ülkede kokain üretimi 2022 yılında rekor kırarken, ilacın üretiminde kullanılan koka bitkisinin yetiştirildiği alan 230 bin hektara ulaştı. Kokainin Avrupa’ya girişinde önde gelen limanlardan biri olan Antwerp’teki yetkililer, geçen yıl rekor miktarda uyuşturucu ele geçirdiklerini açıkladı. (BBC Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu