Haber

Bakan Kirişci, deprem bölgesinde mazot ve gübre desteklerinin nakit olarak ödeneceğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2022 yılı itibarıyla ayni olarak verilmeye başlanan mazot ve gübre desteklerinin depremden etkilenen 11 il için nakden ödeneceğini belirterek, “Bu kapsamda mazot ve gübre destekleri nakden ödenecek. Şubat ayı sonuna kadar toplam 2,8 milyar TL sağlanacak çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacaktır.” söz konusu.

Kirişci, Malatya’daki deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin Doğanşehir Devlet Hastanesi Kriz Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Depremin Konya’nın 3 katı büyüklüğünde yaklaşık 103 bin kilometrekarelik bir alanda meydana geldiğini kaydeden Kirişci, ülke nüfusunun yüzde 17’sine tekabül eden nüfusun doğrudan etkilendiğini söyledi.

İlk andan itibaren yoğun bir şekilde çalıştıklarına işaret eden Kirişci, ihtiyaçların karşılanması için Bakanlığın insan kaynağı, araç ve gereçlerini seferber ettiklerini söyledi. Bakanlığın bitkisel üretim ve hayvancılık alanındaki zararlarla ilgili çalışmaları hakkında bilgi veren Kirişci, “Yıkılan ve ağır hasar gören küçükbaş ve büyükbaş hayvan çiftliği sayısı 1462, telef olan büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısı 7 bin. 219 ve 13 su işleri işletmesinde 101. ton balık ve 14 milyon yavru balık telef oldu.” dedi.

“Sultan Suyu Barajı’nı boşaltarak Karakaya Barajı’na su akışını başlattık”

Hayvansal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Kirişci, Malatya’da depremde yıkılan işletmelerdeki hayvanlar için 240 çadır, 204 branda, 1028 ton yem gönderdiklerini, 600 ton arpa verildiğini kaydetti. yetiştiriciler Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla.

Kirişci, barajlarla ilgili gerekli incelemeleri sürdürdüklerini bildirdi. Malatya’da Sürgü ve Sultan Suyu barajlarının önemli olduğuna işaret eden Kirişci, “Sultan Suyu Barajı’nın kretlerinde oluşan çatlaktan dolayı herhangi bir sızıntı ve risk olmasa da biz tahliyesini öngördük ve bölgeye su akışını başlattık. onu takip eden Karakaya Barajı Malatya ve diğer 10 ilimizde Bölgedeki 110 baraj ve 30 gölet ile bir sıkıntımızın olmadığını belirtmek isterim.” ifadeleri kullandı.

İnsan kaynakları noktasında ise 3 Bakan Yardımcısının sahada, birinin ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Koordinasyon Merkezinde olduğunu belirten Kirişci, 1 uçak, 2 helikopter, 5 bine yakın araç-gereç ve 14 bin 324 personel olduğunu sözlerine ekledi. sahada çalışıyorlar.

“11 ile toplam 1,5 milyar liralık yem desteği sağlayacağız”

Kırsal kesimde hayvancılıkla uğraşanların kesilmesi gereken büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını Et ve Süt Kurumu’na teslim ettiklerine işaret eden Kirişci, “Hamile ve yavru hayvanlarımızın bakımını üstlendik. Depremzedelerin barınması için misafirhanelerimizde toplam 6.364 yatak açtık.Toplam 2.400 çadır ve konteyneri sarsma alanına gönderdik.Yaklaşık 6.500 ton hayvan yemi gönderdik. Hayvanların beslenmesi. Sarsıntı bölgesindeki sokak hayvanları için 43 ton mama dağıtımını sağladık. Hava şartlarının zor olması nedeniyle yaklaşık 25 bin ton yakacak odun dağıttık.” dedi.

Bölgede gıda arz güvenliğinin teminatı olan üreticilerin destek ödemelerini bölge için öne aldıklarını ifade eden Kirişci, şu değerlendirmelerde bulundu:

“2022 yılı itibari ile birebir verilmeye başlanan mazot ve gübre takviyeleri, depremden etkilenen 11 ilin tamamı için nakden ödenecek. Bu kapsamda toplam 2,8 milyar TL tutarındaki mazot ve gübre tabanları nakden ödenecek.” Şubat ayı sonuna kadar çiftçilerimizin hesaplarına yatırılacaktır. 2023 üretim yılı ÇKS Ürün için başvuran üreticilerimizin 28 Şubat olan iş güncelleme tarihini 8 Mayıs’a kadar uzattık. 530 milyon TL bedelle yıl boyunca ödenecek olan Buzağı Takviyesi, Damızlık Koyun-Keçi Takviyesi, Sığır Besi Takviyesi, Arı Kovanı Takviyesi, Sürü Geliştirme ve Takviye Takviyesi ödemeleri üreticilerimizin hesaplarına çekilecek. Şubatta 11 ilde Ayrıca 11 ilde 185 bin işletmeye 2 milyon büyükbaş hayvan başına 500 lira, 9 milyon küçükbaş hayvana hayvan başı 50 lira olmak üzere 1.5 milyar lira yem vereceğiz. siz takviyeler.”

“TMO, hububat ve bakliyatta çeşit ve kota bitmeden üreticilerden alım yapacak”

Kirişci, şubat ayı sonuna kadar 141,6 milyon lirası mazot desteği, 3,2 milyon lirası yem bitkileri, 32,7 milyon lirası da hayvancılık desteği olmak üzere toplam 177,5 milyon liralık tarımsal desteği çiftçilere yatıracaklarını kaydetti. hesaplar. . TMO’nun deprem felaketinden etkilenen illerde ÇKS’ye kayıtlı üreticilere destek amacıyla hububat ve bakliyat ürünlerini üreticilerden tür ve kota sınırı olmaksızın satın alacağını kaydeden Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deprem bölgesinde kurduğumuz gezici kliniklerle sokak hayvanlarının tedavisini üstlendik. İnşallah bu süreçte alacağımız diğer karar ve tedbirlerle bölgede tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamaya devam edeceğiz. Bir sorun var. Bakanlık olarak hassasiyetle önemsediğimiz, deprem olmasa bile kesinlikle kıra dönüşü teşvik eder ve üretimi azaltırdık” diyen Başkan, “Kırsalda yapıldığı için bir önlem almıştık. durum takviyeleri artırma yönündedir. Şu anda kırsaldan veya köyden ayrılma eğiliminde olan vatandaşlarımızı keyifli hale getirmek ve onları teşvik etmek amacıyla bahsettiğim takviyelere ek olarak yeni destekleme faaliyetlerimizin yer alacağını ve devam edeceğini belirtiyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu