Haber

Berdimuhammedov Ankara’da! Türkiye ile Türkmenistan arasında 13 işbirliği anlaşması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhammedov ile anlaşmaların imza törenine ve ortak basın toplantısına katıldı. Türkmenistan’ın güç kaynakları açısından dünyanın en değerli ülkelerinden biri olduğunu belirten Erdoğan, ” Türkiye, Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. Türkiye bağımsızlığından bu yana Türkmen kardeşlerinin yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

“13 ALANDA ANLAŞMALAR YAPTIK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması şöyle:

“Bugünkü toplantılarımızda tüm taraflarla bağlarımıza değer verdik. 13 alanda anlaşmalar yaptık. Türkmenistan enerji kaynakları açısından dünyanın en büyük ülkeleri arasında yer alıyor. Türkmenistan’ın doğalgazı stratejik bir değer kazandı. İşbirliği mekanizmaları sayesinde biz de Güç güvenliği adımlarına önem veriyoruz.Hazar geçişiyle ilgili görüşmelerimizi paylaştık.Türkmenistan ile yapılan görüşmelerde birçok konuda mutabakata vardık.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın gözlemci üyesi olan Türkmenistan’ı aile konseyimizde tam üye olarak görmek istediğimizi özellikle vurgulamak isterim. Türkmenistan’daki şirketlerimiz 50 milyar doların üzerinde müteahhitlik projeleri üstlendi.

Türkiye, Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. Türkiye bağımsızlığından bu yana Türkmen kardeşlerinin yanında olmuştur ve olmaya devam edecektir. Ziyaretlerinden dolayı değerli lider ve heyetine teşekkür ediyorum. Türkiye ile Türkmenistan arasındaki gücün nereye ulaştığını görüyoruz. “Görüşmelerin ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’u Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov’un tören alanında yerlerini almasının ardından iki ülkenin milli marşları çalındı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un şeref kıtasını selamlamasının ardından iki cumhurbaşkanı, heyetlerini birbirine tanıttı.

Türkiye ve Türkmenistan bayrakları önünde basın mensuplarına poz veren Erdoğan ve Berdimuhammedov, daha sonra baş başa görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne gitti.

Buradaki görüşmelerin ardından iki ülke arasında 13 farklı işbirliği anlaşması imzalandı.

sasonajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu