Haber

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Gaziantep’te açıklama yaptı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş’ta depremlerde ağır hasar gören yerler için yeni bir master plan üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Kurum, depremden etkilenen Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde depremzedelerin geçici barınaklarını inceledikten sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 13 gündür bölgede çalıştıklarını belirten Kurum, “Bu kapsamda Gaziantep’te arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Gaziantep genelinde yaklaşık 25 bin çadır kurduk. vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçları.” söz konusu.

Konteyner kentler ve prefabrik evler, çelik konstrüksiyon ve yığma malzemelerden oluşan kesikli yaşam alanları inşaatlarını yürüttüklerini belirten Kurum, Gaziantep’te kullanılmayan hükümet binasında da tadilat çalışmalarına başladıklarını ve burada hizmet vermeye başlayacaklarını bildirdi. bir hafta içinde, 10 gün.

Vatandaşların ihtiyaçlarını en kısa sürede gidermeye çalıştıklarını vurgulayan Kurum, “Burada yaşayacak vatandaşlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak bir anlayışla geçici yaşam alanları yapmaya çalışıyoruz. okulları, ticari birimleri, çocuk oyun alanları ve sosyal aktivitelerini hızlı ve kolay bir şekilde yapabilecekleri tüm mekanları ile geçici yaşam alanlarımız olan konteyner kentlerimizi bir şekilde inşa ediyoruz.” terimleri kullandı.

Kira yardımı hakkında bilgi veren Kurum, şunları söyledi:

“Geçici barınma sorununun çözümünün ardından vatandaşlarımızın isterlerse burada kalabilecekleri, isterlerse konteynerde kalabilecekleri, ancak kendi evlerini tutabilecekleri ve kira almak isterlerse taşınabilecekleri kiralama sürecini de yürütüyoruz. AFAD’ımızın koordinasyonunda vatandaşlarımızın hesaplarına yardımları yatırmaya başlayın.”

“Ön çalışmaları tamamladık”

Kalıcı konutlarla ilgili çalışmaların TOKİ Başkanlığı tarafından yürütüldüğünü belirten Kurum, şöyle devam etti:

“Şu anda depremden zarar gören 10 ilimizde yer tespitleri yapıldı. Tüm alanlarda ön saha çalışmalarını tamamladık ve şimdi burada detaylı jeolojik etüt çalışmalarına başladık. Burada şehrin 50 yıl yaşayacağı anlayışıyla, 100 yılı tüm ihtiyaçları, kültürü ve daha uygun ve keyifli hale getirmek için planlamaya başladık.Bu kapsamda 10 ilimizde eş zamanlı olarak önce rezerv alanlarındaki yerleşim yerlerinde, sonra da bu ihtiyaçları karşılıyoruz. depremin ağır hasar verdiği yerler için yeni bir master plan üzerinde çalışıyoruz.Bu işin ileri gelenleriyle ortak bir çalışma başlattık.”

Zemin durumu ve kalitesine göre çalışmalarına yön vereceklerini belirten kurum, “Kentte çıkacak olan bu nazım plana göre yerleşimi yapacağız” dedi. söz konusu.

Rezerv alanlarında detaylı jeolojik etütlerin yapıldığını ifade eden Bakan Kurum, “Bu kapsamda, deprem kaynaklı yeni çatlaklar dahil her türlü detayıyla kaide incelenerek, mikrobölgeleme ve detaylı jeolojik etüt raporları hocalarımız, jeologlarımız ve jeofizik mühendislerimiz radyeyi seçerek en doğru ve sağlam temele göre inşaatı seçtik.Temel üzerine tünel kalıp sistemi ile inşaata uygun evlerimizin yapım sürecini eş zamanlı olarak yürüteceğiz. yerel mimari ve 3-4 katı geçmeyecek” dedi.

Mart ayının başında prestijle başlayacak inşaat çalışmaları hakkında bilgi veren Kurum, tüm üreticilerle görüştüklerini ve yapım ve ekipman teminine kadar süreci aktif olarak takip ettiklerini belirterek, ihalelerin etap etap yapılacağını kaydetti. .

Kurum, diğer deprem bölgelerinde olduğu gibi yeni, sağlam ve aslına uygun konutlarını da en kısa sürede teslim edeceklerini vurguladı.

Bölgede görev yapan gruplara teşekkürlerini ileten Kurum, ilk andan itibaren olduğu gibi son ana kadar da afet bölgesinde olmaya devam edeceklerini, tüm bakanlıklar ve ilgili taraflarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini bildirdi. Vatandaşlar inanç evlerine yerleştirilene kadar.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurum, birçok alanda tahribatın ve ağır hasarın nedeninin zemindeki sıvılaşma olduğunu belirterek, zemin etüt çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“Fırsatçılara izin vermeyeceğiz”

Kira takviyesi konusunda fırsatçıların sorusu üzerine Kurum, kira yardımı olarak depremzedelere 15 bin lira, aylık 15 bin lira, oturanlara 5 bin lira, oturanlara 2 bin lira kira yardımı verileceğini hatırlattı. kiracılar için lira.

“Fırsatçılara izin vermeyeceğiz” Kurum, kira artışlarına ilişkin önceki kira bedelinin yüzde 25’ini geçmeyecek düzenlemenin Haziran ayına kadar geçerli olduğunu ve bu konuyu titizlikle takip ettiklerini bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu