Haber

Erkan Baş: Erdoğan aday olamaz, bunu konuşmalıyız

Türkiye Emek Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim için 14 Mayıs’ı gösterdiğini belirterek, “Bizi bir takım tartışmalara mahkûm ettiler; Biz kendi aramızda bunu tartışırken o atı çalan Üsküdar’ı geçmek istiyor. ‘Bu muhalefet adayı mı değil mi? HDP, Emek ve Özgürlük İttifakı aday gösterebilir mi, çıkaramaz mı? Bırakalım bu tartışmaları. Şu anda bu ülkenin önünde daha gerçek bir sorun var. Erdoğan aday olamaz. Hep birlikte konuşmamız, tavır almamız gereken bahis bu” dedi.

TİP lideri Erkan Baş, bugün TBMM’de basın toplantısı düzenledi. ANKA’nın haberine göre Baş şunları söyledi:

BU İŞ O KADAR KOLAY DEĞİL : “Bu seçim kanunu 15 gün önce TBMM Başkanı tarafından yayınlandı. Her milletvekilimize birer tane dağıtıldı. Bütün seçim kanunlarını ve buna bağlı cumhurbaşkanlığı seçim kanununu içeriyor. Cumhurbaşkanlığı seçim kanunu ne diyor? “Bakalım cumhurbaşkanı seçildi, ancak cumhurbaşkanının ikinci döneminde meclis seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı yeniden aday olabilir.” Nedir bir kişi en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilebilir istisnası vardır cumhurbaşkanının ikinci döneminde meclis kararı alırsa bir kez daha aday olur oy alırsa Halkın içinden seçilebilir, meseleler çok net, onun için 14 Mayıs’ta seçim kararı aldım, bu kararı cumhurbaşkanı olarak açıklayacağım, sonra da çıkacağım, aday olacağım. O kadar değil, bu iş o kadar kolay değil.

MECLİSTE SEÇİM KARARLARINI ALACAK ÇOĞUNLUĞA SAHİP OLMADIĞINDA BİLE PANİK İÇİNDELER: Erdoğan’ı sandıkta yenmek istiyoruz. Erdoğan’ı tarihin çöplüğüne gönderirken, sandığa gömmek istiyoruz ama yürek onlardaysa yapılacak tek şey var. Hükümetin oyları yeterli değil. Muhalefet partileriyle, efendiyle, ustayla masaya gelecekler. Meclis’in cumhurbaşkanı seçimi için genel seçim kararı almasını isteyecekler. Burada açık ve net bir davet yapıyoruz. Farklı bir adayınız olmadığı sürece. Yani ‘Biz Erdoğan’dan başkasını aday gösteremeyiz, dediğin gibi tek adama bağlıyız, çaresiziz’ derseniz; Yapacak bir şey yok. Anayasasının belirttiği gibi, Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanlığına aday olamaz. Olmanın tek bir yolu var. Nitekim bu sorunu son derece değerli görüyoruz. Partimizin bilim kurulundan ve hukuk bürosundan hukukçu arkadaşlar sorunla ilgili çok detaylı çalışmalar yaptılar. Şimdi bir hata yaptıkları açık. Yani zamanı gelince Meclis çoğunluğunu alacağız. Zamanında yapılan anayasa değişikliğinde, bu kararı Meclis’ten istediğimiz zaman çıkarmak istersek diye, buna bir kesinti unsuru eklemeyi akıllarına getirmediler. Artık Meclis’te seçimlere karar verecek çoğunluğa sahip olmadıkları için panik halindeler. Aceleyle seçime gitmek istiyorlar.

GERÇEKTE YSK DURUMUN BİZİM GİBİ FARKINDA : Tüm vatandaşlarımızın dikkatine sunmak isterim. 2018 seçimlerinden sonra bu seçimleri Erdoğan kazandı. Yüksek Seçim Kurulu bir talimatname hazırladı. Zorunlu açık ve net bir şekilde ’13’ diyor. Başkan’. 12. Cumhurbaşkanı Erdoğan’dı. 13. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadesi var. Olağan seçimler artık sonuçlanmış ve Meclis’te istedikleri çoğunluğa ulaşamadıklarını gördükleri için dönemin Meclis Başkanı konuyu halledelim demiş. Ardından YSK, gönderdiği ilk talimatname yerine yeni bir talimatname hazırladı. Oraya yeni bir numara koymadı. Bu bize bir şey gösteriyor. Aslında YSK da durumun bizim kadar farkında. AKP’liler de bizim kadar durumun farkında. MHP’liler de bizim kadar durumun farkında.

TÜM KAMU BİLİYOR: Bir tartışmamız daha var ve bunun son derece değerli olduğunu düşünüyoruz. vurguluyorum. Şu an yürürlükte olan, Meclis Başkanlığı’nın çıkardığı seçim kanunlarına göre konuşuyorum. Cumhurbaşkanının yeniden seçilmesini tanımlayan üçüncü noktayı kırmızı ile işaretledik. Gerçeğin oy kullanma gününden geriye doğru hesaplanacağı 60 günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç ​​günüdür. çok açık değil mi Seçim ne zaman başladı? Oylama gününden 60 gün önce. Ne anlama geliyor? ‘Anayasa’nın başka bir hükmünde ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklikler bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz’ kararı olduğunu tüm kamuoyu biliyor. En çok konuşulan konu seçimlerin ne zaman yapılacağı. 6 Nisan’dan önce seçim takvimine başlıyorsanız, orada yaptığınız değişiklikleri uygulayamazsınız. Çok net ve kesin.

BU HEPİMİZİN BİRLİKTE YAPMASI GEREKEN BAHİS : Bakın bizi bazı tartışmalara mahkûm ederek; Biz kendi aramızda bunu tartışırken o atı çalan Üsküdar’ı geçmek istiyor. ‘Bu muhalefet adayı mı değil mi? HDP, Emek ve Özgürlük İttifakı aday gösterebilir mi, çıkaramaz mı? Bırakalım bu tartışmaları. Şu anda bu ülkenin önünde daha gerçek bir sorun var. Erdoğan aday olamaz. Bu hep birlikte konuşmamız ve tavır almamız gereken bir konu. Muhalefeti çeşitli tartışmalara boğarak bütün hukuksuzlukları yaparak seçime gitmek isteyen bu iktidara karşı tüm vatandaşlarımızın ve tüm muhalefetin yan yana ve kararlı bir duruş sergilemesi gerektiğini belirtiyoruz.

BU TEHDİTLER BİZİ KORUMAZ : Seçimi nasıl yapacağımıza dair bir örnek daha vermek istiyorum. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde bir programa katıldı. Yayın sırasında ekranda SADAT adlı paramiliter bir çetenin reklamlarının yayınlandığına hep birlikte şahit olduk. Elbette bu bir tesadüf değil ve çete üyeleri bu operasyonları hem sahiplendi hem de gururla sosyal medya açıklamalarında paylaştı. Buradan o paramiliter çeteye ve iplerini elinde tutan herkese sesleniyoruz. Bak, bu tehditler bizi yıldıramayacak. Böyle ucuz operasyonlarla halkı korkutup bizi tehditlerle içeri alamazsınız. Korkacak biri varsa o da 20 yılda suç işleyenlerdir. Aslında korkuyorsun. İlk seçimde tarihe gömüleceksiniz ve ondan sonra sizin için hesap verme dönemi başlayacak. Bu ülke yeniden kanunlarla karşılaşacak ve her biriniz bu ülkenin bağımsız, adil ve tarafsız mahkemelerinde yaptıklarınızın hesabını vereceksiniz. O kortlarda titrediğini görmezsek bize yazıklar olsun.

TİP OLARAK SARAY REJİMİNİ SONLANDIRMAK İSTEYEN TÜM MUHALEFET GÜÇLERİYLE KATILMAYA HAZIRIZ : Buradan tüm muhalif güçlere bir çağrı yapmak istiyorum. Bakın sarayın haberi var, saray panik içinde, saray kaybediyor. Bu nedenle, ne kadar çok kaybederseniz, saldırı o kadar belirgin hale gelir. Şüphesiz ki hak ve hukuk tanımayan her ilaç ameliyatı gerçekleştirecektir. Sandığın halktan kaçırılması için elindeki tüm imkanları kullanacaktır. Üç beş kuruşluk bu tür çetelerle, paramiliter örgütlerle hem halkı hem de muhalefeti korkutmaya çalışacak. Yapacağımız şey şu: En basitinden, anayasanın, hukukun uygulanmasından ve seçim güvenliğinin sağlanmasından kesinlikle muhalefet sorumludur. Bir araya gelip bu ülkenin vatandaşlarına iman vermeliler. Bu seçimi kazanmak istiyorsak; Bunun çıkış noktası da vatandaşlarımıza iman vermektir. TİP olarak bu saray rejimine son vermek konusunda samimiyiz. Buna son vermek isteyen tüm muhalefet güçleriyle en geniş katılıma hazırız ve başta seçim güvenliği olmak üzere elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu