Haber

İsrail Maliye Bakanı, Arap yerel yönetimleri ve Filistinliler için eğitim fonlarını dondurdu

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Arap yerel yönetimleri ve Filistinlilerin yüksek öğrenimi için ayrılan fonları dondurduğu bildirildi.

İsrail Kamu Yayın Kurumu KAN’ın bildirdiğine göre, Bakan Smotrich, işgal altındaki Doğu Kudüs’te beş yıllık bir eğitim planını finanse etmek için ayrılan 2,5 milyar şekel (yaklaşık 680 milyon $) transferini dondurmaya karar verdi.

Smotrich’in bu kararı “200 milyon şekel (yaklaşık 54 milyon dolar) tutarındaki miktarın Filistinlileri akademi ve yüksek öğrenime entegre etmeyi amaçlayan Kudüs İbrani Üniversitesi’nin hazırlık programına ayrılmasına karşı çıktığı” belirtildi.

Aşırı sağcı ve ırkçı Dini Siyonist Parti lideri, “Arapların üniversitelere entegrasyonu çok ulusluluğu teşvik ediyor”, “bu fonların organize hata unsurlarının eline geçmesini önlemek” için kapalı görüşmelerde bulunduğunu iddia ediyor. söylediği aktarıldı.

Smotrich’in ayrıca “önceki İsrail hükümetinin Filistinli Arap yerel makamlara vermeyi taahhüt ettiği 200 milyon şekel hibe transferini dondurmaya karar verdiği” kaydedildi.

Maliye Bakanı Smotrich’in “hükümetin öncelik sırasına göre karar vermek için bu durumu tekrar gözden geçireceği” bildirildi.

İsrail’de Arap vatandaşlarının sayısı nüfusun yaklaşık yüzde 21’ini oluşturuyor. İsrail resmi verilerine göre işgal altındaki Doğu Kudüs’te yaklaşık 370 bin Filistinli yaşıyor.

Şehirdeki bazı öğrenciler yüksek öğrenimlerini İsrail kurumlarında alırken, çoğunluğu Filistin üniversitelerinde veya yurtdışında alıyor.

Muhalefet: Irkçılık İsrail’in resmi politikası haline geldi

İsrail eski Başbakanı ve ana muhalefet partisi “Bir Gelecek Var”ın genel başkanı Yair Lapid, Smotrich’in kararına tepki göstererek “ırkçılığın İsrail’in resmi politikası haline geldiğini” belirtti.

Lapid, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Smotrich’i “yalan söylemekle” suçlayarak, Arap yerel yönetimlerine ayrılan bütçelerin “önceki hükümetin taahhüdü” ile ilgili olmadığını, Türkiye’de bugüne kadar yapılan istihdam ve eğitim bütçeleri olduğunu belirtti. uzun yıllar etkisi.

Eski Başbakan Lapid, “Bu hükümetten utanıyorum. Irkçılığın İsrail Devleti’nin resmi politikası haline gelmesinden utanıyorum” dedi. terimleri kullandı.

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev yapan Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich, Filistinlilere yönelik ayrımcı ve ırkçı politikalarıyla dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu