Ekonomi

“OSB’lerde ön tahsisin kabul edilmesiyle ruhsatlar hızlanacak”

Fahriye KUTLAY ŞENYURT

Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (TARSUSOSB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Ruhi Koçak, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren OSB Kanunu’nda yapılan değişikliklerin avantaj sağlayacağını belirtti. birçok yönden OSB’lere kazandıracak, sanayi yatırımlarına ve üretime ivme kazandıracaktır.

Konuyla ilgili olarak DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Başkan Koçak, “Yeni yasa OSB’lerde ön tahsis uygulamasının önünü açtı. verilebilir.

Tarsus OSB’de tahsis edilen ve yapı ruhsatı verilen 10’a yakın firmanın inşaat çalışmaları devam ediyor ve yeni kanunla birlikte kamulaştırma bedeli ödenerek tescili yapılmayan parsellere ruhsatname beklenilmeden yapı ruhsatı verilecek. tescil kararı, böylece sanayiciler inşaata başlayabilecek. Çıkarılacak yönetmelikle birlikte Tarsus OSB’deki 150’ye yakın sanayicimizin tamamına tahsis belgesi vermeyi planlıyoruz.

Kanunda yapılan değişiklik mevcut sorunları çözeceği için ek yer başvurusunda bulunan Tarsus OSB gibi diğer OSB’ler sorunlarını çözmüş olacak. Tarsus OSB’nin toplam alanı şu anda 530 hektar olup, ilave 320 hektarlık genişleme alanı başvurularını yaptık.

Şu ana kadar gerekli prosedürleri yerine getirdik, bakanlık onaylarsa toplam alanımız 800 hektarı geçecek ve yeni yasa OSB’mizin hızlı ilerlemesine ve sanayileşmesine büyük katkı sağlayacak.”

Yatırımlar netleştikçe istihdam artacak

Tarsus OSB’de fabrika sayısında artış yaşandığını, yatırımlar netleştikçe bölgede en az 10 bin kişilik istihdamın söz konusu olacağına işaret eden Koçak, şu anki asıl hedeflerinin orta işçilere olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

Koçak, “Üretime başlayan bir firma minimum 200 kişi ile başlar. Ara eleman eksikliğinden endişeliyiz ve şimdiden bunun için çalışmalara başladık.

Tarsus OSB’ye acilen Mesleki ve Teknik Lise yapılması için görüşmeler sürüyor. Fabrikaların inşaat aşaması tamamlanmadan önce binin üzerinde öğrenci kapasiteli Mesleki ve Teknik Lise açacağız ve bölgedeki yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılayacak eleman yetiştireceğiz.

OSB’de ihtiyaca uygun alanları kiraya vereceğiz

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde bir proje hazırladıklarını vurgulayan Başkan Koçak, “Küçük sanayi sitesinden OSB’ye taşınacak firmalar için proje geliştiriyoruz. Talebe göre OSB şartlarında 500 m2, 1000 m2, 1500 m2 alanları uygun fiyatlarla kiralayacağız.

Küçük sanayiden orta ölçeğe geçmek isteyen sanayicilerimizi destekleyeceğiz ve böylece OSB’de büyük yatırımcılar için yan sanayi oluşturacağız” dedi.

TEİAŞ tarafından 400 MVA’lık büyük bir elektrik iletim merkezi inşa edilecek

Başkan Koçak, TEİAŞ tarafından Tarsus OSB’nin elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla 400 MVA’lık elektrik iletim merkezi yapılacağını ancak ihale edilen imalat işinin 600 gün süreceğini belirterek, yeni başlayan veya başlayan fabrikalara elektrik veremediklerini bildirdi. Uzun süreden dolayı faaliyete geçecek ve bu nedenle üretim tam olarak yapılamadı. “Şu anda faaliyete geçecek fabrikalarımız olduğu gibi inşaat faaliyetine başlamak isteyen birçok sanayicimiz var ama elektrik tedarik edemiyoruz.

Enerji Bakanlığı’na bağlı 4 adet mobil santral var ve bunlardan birini de bu bölgeye devretmek için görüşüyoruz. Ana yatırım bitene kadar geçici bir mobil santral ile bu sorunu rahatlıkla çözebiliriz. Şu anda Enerji Bakanlığından beklentimiz bu” dedi.

Başkan Koçak, Berdan Barajı’ndaki elektrik üretiminin ardından kalan suyun yanındaki dolusavak kesiminde Tarsus OSB’ye su aktaracak pompa istasyonu kurduklarını ve buradan OSB’ye 11 kilometrelik boru sınırı döşendiğini bildirdi. , önümüzdeki hafta sistemi devreye alacaklarını söylediler. 5000 ton kapasiteli ve toplam 10 bin ton kapasiteli su depolarını dolduracaklarını ve haziran ayının prestijiyle tüm parsellere depolardan su verilse bile tüm altyapının hazır olacağını belirtti. OSB’de.

Agropark’ta ilk tahsisler yapıldı

Tarsus’ta kurulan Türkiye’nin İlk Tarım ve Gıda Teknolojileri Geliştirme Bölgesi Agropark hakkında da bilgi veren Hasan Ruhi Koçak, ilk tahsislerin yapıldığını ve alanın genişletildiğini belirterek, “Yol üzerinde uygun yerlerin genişletilmesi için çalışmalar sürüyor. tahsise göre harita. Alt yapı çalışmaları tamamlanan Agropark binası tamamlandı. Devir sürecini gerçekleştirerek kiralamaya başladık” dedi.

haber-yomra.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu