Haber

Brezilya’da Bolsonaro’nun yardımcılarına darbe girişimi soruşturması

Brezilya polisi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun yardımcıları hakkında, 2022 yılı sonunda darbe girişimi planladıkları iddiasıyla soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında Bolsonaro’nun üç eski yardımcısı ve siyasi partisinin lideri tutuklandı.

Soruşturma kapsamında Bolsonaro’ya pasaportunu teslim etmesi için de 24 saat süre verildi.

Brezilya medyasına konuşan Bolsonaro, görevden ayrılmasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen yetkililer tarafından zulme uğramaya devam ettiğini söyledi.

Operasyon kapsamında 30’un üzerinde arama kararı çıkarıldı.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, birçok şüphelinin kamu görevlerinden uzaklaştırılması ve pasaportlarının 24 saat içinde teslim edilmesi yönünde talimat verdi.

Polis, Luiz Inácio Lula da Silva’ya karşı seçimi kaybeden Bolsonaro’yu başarısız komplo girişimine liderlik etmekle suçluyor.

Bolsonaro, operasyonun siyasi amaçlı olduğunu söylüyor.

Tutuklu politikacıların Bolsonaro’yu Ekim 2022’deki seçim yenilgisinden sonra iktidarda tutmak için komplo kurduklarından şüpheleniliyor.

Birçok Bolsonaro taraftarı, seçimlerin uygunsuz şekilde yapıldığını ve seçimin destekledikleri liderlerden çalındığını iddia etti. Polis ayrıca tutuklu siyasetçileri seçim sistemiyle ilgili şüphe yaymakla da suçluyor.

Polise göre söz konusu komplo, olası bir darbeye zemin hazırlamak amacıyla tasarlanmıştı. Ancak silahlı kuvvetlerden takviye alamayınca Bolsonaro taraftarları 8 Ocak 2023’te Kongre’ye, Yüksek Mahkeme’nin bulunduğu binaya ve başkanlık sarayına baskın düzenledi; Orduyu hükümeti devralmaya zorlamak.

Kongre’ye düzenlenen saldırı sırasında ABD’de bulunan Bolsonaro, Perşembe günü kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti.

Brezilya gazetesi Folha’nın ulaştığı Bolsonaro, “Hükümetteki görevimi bir yıldan fazla bir süre önce bıraktım ve bitmek bilmeyen zulme maruz kalmaya devam ediyorum” dedi.

Bolsonaro: “Beni unutun. “Ülkeyi zaten başka biri yönetiyor” diye devam etti.

Bolsonaro’nun avukatlarından biri, eski liderin mahkemenin pasaportunu teslim etme kararına uyacağını söyledi.

Eski Lider, Kongre baskınından iki ay sonra, Mart 2023’te Brezilya’ya döndü.

Haziran ayında Brezilya’nın oylama sistemi hakkında asılsız şüpheler dile getirdiği için sekiz yıl boyunca adaylıktan men edilmişti.

Brezilya federal polisi perşembe günü operasyonla ilgili sınırlı ayrıntıları paylaştı ancak operasyonun “darbe girişimine karışan bir suç örgütünü” hedef aldığını söyledi.

Geçtiğimiz yıl 1.400’den fazla kişi ayaklanmalarda rol oynamakla suçlandı, ancak şu ana kadar çok azı mahkum edildi.

mesudiye-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu