İş

İş dünyası temsilcilerinden Orta Vadeli Program değerlendirmesi

İş dünyası temsilcileri, Türkiye ekonomisinin 3 yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP) hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ilgili bakan ve bürokratların katılımıyla hazırlanan 2024-2026 dönemini kapsayan OVP’yi açıkladı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, yaptığı yazılı açıklamada, bugün açıklanan OVP’nin 3 yıllık makro hedefleriyle öngörülebilirlik açısından son derece değerli olduğunu vurguladı.

Programın ortak akıl ve istişare ürünü olduğuna işaret eden Gültepe, “TİM olarak OVP hazırlık sürecinde paydaş kurumlar arasında yer aldık. OVP’yi 3 yıllık bir yol haritası olarak görüyoruz. Düzenli olarak projeksiyon yapıyoruz. İhracatımızın geleceğine yönelik çalışmalarımızı kendi bünyemizde yürütüyoruz. İhracat da programa dahil.” “Odaklanmış sürdürülebilir büyüme ortamının yaratılması ana konular arasında yer alıyor.” sözlerini kullandı.

Açıklanan makro hedefler arasında özellikle ihracat ve istihdam hedeflerinin gerçekçi ve yerinde olduğunu belirten Gültepe, “2023 yılında 255 milyar dolar, 2024 yılında 267, 2025 yılında 283 ve 2026 yılında ise 302 milyar dolarlık ihracat hedeflerimiz var. 115 bin ihracatçımızla bu hedeflere ulaşmak için var gücümüzle çalışacağız. Hedefler biraz daha çabalamamız gerektiğini gösteriyor. Her geçen gün artan ihracatçı sayımızla tüm ihracat hedeflerine ulaşacağımıza inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Gültepe, fiyat istikrarına yapılan vurgunun özellikle üretici ihracatçı açısından son derece değerli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz dönemde yüksek enflasyon nedeniyle üretim ve satış aşamasında fiyatları tutmakta zorlandığımız günler yaşadık. İnşallah önümüzdeki dönemde daha istikrarlı bir çizgide ilerleyerek bu sıkıntıları aşacağız. Başlığı altında ‘Büyüme ve Ticaret’, sanayide yerli üretim ve ürüne dayalı teknolojik dönüşüm, lojistik altyapının güçlendirilmesi, sanayi alanlarının güçlendirilmesi, “Yayılma, planlı tarımsal üretim, ticari anlaşmaların derinleştirilmesi ve hizmet ihracatının desteklenmesi konuları” son derece önemlidir. Burada atılacak hassas hamlelerin ihracat süreçlerimizi kolaylaştıracağına inanıyorum.”

Programda yeşil ve dijital dönüşümü içeren ikiz dönüşümün vurgulanmasının son derece önemli olduğunu belirten Gültepe, “Yeşil Düzen noktasında takvim çok hızlı ilerliyor. Orta Vadeli Program kapsamlı, geniş ve amacına uygun bir programdır. Tüm bu başlıklarda planlanmış bir program. Bu yol haritasında emeği geçen herkesi kutluyorum.” “OVP’nin ülkemiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

“Sayısal olarak baktığımızda hem birbiriyle dengeli hem de iş ve ekonomi dünyamızın varsayımlarıyla paralel.”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Orta Vadeli Program öncesinde iş dünyası olarak öncelikli beklentilerinin öngörülebilirlik olduğunu belirterek, “Önümüzdeki 3 yılı kapsayan bu yeni yol haritasını değerlendirdiğimizde hazırlanan programın olumlu sonuçlanmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Plan tüm çevrelere öngörülebilirlik sağlıyor.Ayrıca “Ana sınırlarına baktığımızda istikrar ve inanç ortamının devamı için ekonomimizin ve ticaretimizin geleceğine olumlu katkı sağlanacağının sinyallerini alıyoruz” Türk iş dünyası olarak her zaman dile getirdim.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Orta Vadeli Programların kamu kurumları için bağlayıcı, özel sektör için ise yol gösterici olduğunu belirten Olpak, OVP’nin özel sektöre gelecek planlaması açısından ufuk açıcı bir yol haritası sunduğunu söyledi.

Programın hazırlık aşamasında DEİK olarak başta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz olmak üzere sürece katkı sağlayan tüm bakanlarla bir araya geldiklerini belirten Olpak, “Kendileriyle yaptığımız görüşmelerde programdan beklentilerimizi, beklentilerimizi aktardık. Öncelikli sorunlar ve süreci hızlandıracak acil çözüm önerilerimiz. İş dünyamızın fikirlerinin bu kadar geniş kapsamda ele alınması önemli.” “Görüşlerimizin yeni OVP’ye yansımasını mutlu ediyor ve memnuniyet verici buluyoruz.” İfadelerini kullandı.

Kısa vadede en önemli konunun enflasyonu ve cari açığı azaltarak makroekonomik istikrarı sağlamak olduğunun bilincinde olduklarını vurgulayan Olpak, şöyle devam etti:

“Bu arada orta vadede deprem bölgemizin yeniden imar edilmesi başta olmak üzere yapısal dönüşümler yoluyla ekonomimizin rekabet gücünü artıracak ve uzun vadeli büyüme trendini destekleyecek politika tedbirlerinin alındığını görmek de son derece önemli. yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata yönelik politikalar geliştirmek ve bu politikalarla sosyal adaleti ve refahı güçlendirmek.” “Sayısal olarak baktığımızda hem birbiriyle dengeli hem de iş ve ekonomi dünyamızın iddialarıyla paralellik taşıdığına şahit olduk ki bu da programın gerçekçi bir yaklaşımla hazırlandığının en değerli göstergesidir.”

Olpak, OVP çerçevesinde planlanan aksiyonların kararlılıkla uygulanması ve takibinin önemine değinerek, “Türk iş dünyamız ve özel sektörümüz adına üzerimize düşen tüm sorumlulukları eksiksiz yerine getirmek için küresel ölçekteki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. , her zaman olduğu gibi.” dedi.

“Hedefler belirsizliği azaltarak öngörülebilirliği artıracak”

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, Orta Vadeli Programın ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ekonomi yönetiminin belirlediği hedeflerin gerçekleşeceğine inancımız tamdır” dedi. OVP kapsamında Recep Tayyip Erdoğan, belirsizliği azaltarak öngörülebilirliği artıracak.” dedi.

Orta Vadeli Programın hazırlık aşamasında iş dünyası temsilcileriyle etkin bir istişare mekanizması işletildiğine dikkat çeken Asmalı, şöyle konuştu:

“2023 yılının ilk yarısında yüzde 3,9 oranında GSYİH artışı kaydeden Türkiye ekonomisi, bu büyüme performansıyla küresel ekonomi içinde olumlu farklılaşmaya devam etti. Bu kapsamda hem bu yıl için belirlenen yüzde 4,4 hem de önümüzdeki yıl için öngörülen büyüme oranı dikkate alındı. OVP oranlarında önümüzdeki yıllar reel sektörün yatırım iştahı açısından oldukça olumlu sinyaller veriyor.OVP kapsamında 2023 yılı için belirlenen enflasyon tahmininin yüzde 65’e, piyasa paralelinde bir düzeye indirilmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyonla mücadeleyi ön planda tutan ekonomi politikalarının hayata geçirilmesiyle birlikte, fiyatlar genel seviyesinde normalleşmenin yaşanacağına ve yüzde 8,5 hedefine ulaşılacağına inanıyoruz. programın sonu.”

Asmalı, son yıllarda ticaret savaşları, Kovid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna Savaşı gibi küresel riskler nedeniyle başta emtia olmak üzere hammadde fiyatlarında büyük dalgalanmalar yaşanırken, son yıllarda net ihracatın büyümeye katkısının da arttığını belirtti. 2023 yılının ilk 6 ayı olumsuz geçti ve söz konusu gelişmelere rağmen; Yıl sonunda 255 milyar dolara, program sonunda ise 300 milyar doların üzerine çıkması beklenen ihracatın gelecekte de büyümeye pozitif katkı sağlayacağına dikkat çekti.

OVP kapsamında mali disiplinin sağlanmasına yönelik belirlenen hedeflerin, vergi yapısında yapılacak reformların ve kamu harcamalarının aktif yönetilmesine yönelik atılacak adımların kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Asmalı, “Bu vesileyle, Özellikle alt gelir grubuna yönelik KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin daha fazla uygulanacağını, temel “Gıda ve temel ihtiyaçlarda muafiyet kapsamının korunmasının, gelir dağılımı ve sosyal açıdan büyük önem taşıdığını yineliyoruz.” ifadesini kullandı. kelime.

haber-havza.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu