Haber

İsrail, Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Gününde Dokunulmazlık Statüsünü Koruyor

Abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdüren ve geçtiğimiz ay 38 basın mensubunu öldüren İsrail, Birleşmiş Milletler’in (BM) “2 Kasım Uluslararası İşlenen Suçların Cezasızlığıyla Mücadele Günü”nde bu suçlara karşı “dokunulmaz statüsünü” sürdürüyor. Gazeteciler”.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs ile abluka altındaki Gazze Şeridi’nde görev yapan gazeteciler, İsrail’in baskı ve baskınları nedeniyle zor koşullar altında görevlerini yerine getirmeye çalışıyor.

2 Kasım Uluslararası Gazetecilere Karşı İşlenen Suçların Cezasızlığıyla Mücadele Günü’nde Gazze’de gazetecilere yönelik baskınlar ve tacizler devam ediyor. Filistin’de yerli ve yabancı medya kuruluşlarında çalışan gazeteciler “kasıtlı” ihlallere maruz kalıyor.

BM dünyanın her yerindeki gazetecilere şiddeti önleme ve failleri hesap verme çağrısında bulunurken, Batı Şeria ve Gazze’de pek çok gazeteci kamuoyunu bilgilendirirken veya fotoğraf çekerken ölüm ve yaralanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor.

İsrail, Filistin’de görev yaparken hedef aldığı gazetecilere yönelik saldırı ve baskınlarını, işlediği suçlardan sorumlu tutulmadan “dokunulmazlık” statüsüyle sürdürüyor.

İsrail’in Gazze’ye yönelik son bombardımanının başladığı 7 Ekim’den bu yana birçok gazeteci yeniden baskınların hedefi haline geldi.

Filistin Gazeteciler Birliği’nden 1 Kasım’da yapılan açıklamada, bu dönemde İsrail saldırıları sonucu 25 Filistinli gazeteci ve 13 medya çalışanının hayatını kaybettiği açıklandı.

Bu dönemde en az 35 gazetecinin evi bombalanırken, onlarca basın mensubu yakını da hayatını kaybetti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), İsrail-Filistin çatışması sırasında Filistinli gazetecilere karşı işlenen savaş suçlarının soruşturulması için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) başvurdu.

RSF, Gazze’deki 50’den fazla medya kuruluşunun “kasıtlı olarak, kısmen veya tamamen” yok edildiğini duyurdu.

Filistinli gazetecileri hedef alan ve “sistematik bir politika” izleyen İsrail ordusu, 2000 yılından bu yıl ağır saldırıların başladığı 7 Ekim’e kadar 55 Filistinli basın mensubunu öldürdü. Böylece son 23 yılda İsrail saldırıları sonucu 93 medya mensubu hayatını kaybetti.

İsrail’in öldürdüğü El Cezire muhabiri Sevecen Ebu Akile’nin faili hâlâ cezalandırılmadı

Katar merkezli El Cezire televizyonunun deneyimli muhabiri Filistinli ABD vatandaşı Şirin Abu Akile (51), 11 Mayıs 2022’de İsrail güçlerinin Cenin Mülteci Kampı’na düzenlediği baskını izlerken İsrail askerlerinin ateş açması sonucu hayatını kaybetti.

Görevini yaparken İsrail askerleri tarafından başından gerçek kurşunla vurulan Ebu Akile’nin üzerinde “basın” yazan çelik yelek giyerken ölmesi uluslararası tepkilere neden oldu.

BM başta olmak üzere birçok uluslararası kurumun araştırma ve incelemeleri sonucunda ABD vatandaşı Abu Akile’nin İsrail askerleri tarafından kasten öldürüldüğü ortaya çıktı.

Olayın sorumluluğunu defalarca reddeden ve Filistinli silahlı grupları suçlamaya çalışan İsrail ordusu, uluslararası tepkiler üzerine 5 Eylül 2022’de yayınladığı nihai raporunda “Ebu Akile’nin kazara çıkan yangında öldürülmüş olma ihtimalinin yüksek olduğunu” duyurdu. İsrail ordusunun.”

Gazeteci Abu Akile’nin görevdeyken İsrail askerleri tarafından öldürülmesi ve üzerinde “Basın” yazan çelik yelek giyilmesi ABD Kongresi’nde Demokratların tepkisini çekerken, milletvekilleri Joe Biden yönetimine İsrail’in hesap vermesi yönünde baskı yaptı.

Bunun üzerine ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Kasım 2022’de ABD vatandaşı Filistinli gazetecinin öldürülmesiyle ilgili soruşturma başlatacağını duyurdu.

İsrail’in Filistinli gazeteciyi öldürmesinin üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen fail hâlâ cezalandırılmadı.

Şirin’in ağabeyi Anton Abu Akile, geçen ay yaptığı açıklamada ABD Adalet Bakanlığı’nın olayla ilgili soruşturmasının devam ettiğini ve ailenin bu soruşturmanın BM soruşturmasıyla aynı olacağından umutlu olduğunu belirtmişti.

Anton Abu Akile, uluslararası toplumun bu raporu ciddiye almasını ve İsrail tarafına baskı uygulamaya başlamasını umduklarını söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu