Teknoloji

NASA, Mars’ta oksijen üretmeyi başardığını duyurdu

NASA’nın Perseverance gezgini 2021’den bu yana Mars yüzeyinin yörüngesinde dolaşıyor, örnekler topluyor ve bölgeyi eski mikrobiyal yaşamın belirtileri açısından araştırıyor.

Eşit, MOXIE(Mars Oksijen Yerinde Kaynak Kullanımı Deneyi) gezegenin ince atmosferi boyunca. bir miktar bile solunabilir oksijen üretir Başardı. Bu, Kızıl Gezegeni kolonileştirmeye yönelik gelecekteki çabaların temelini oluşturabilecek konseptin bir kanıtı olarak görülüyor.

Ancak böyle bir cihazın tüm koloniye yetecek kadar hava üretebilmesi için uzay ajansının kat etmesi gereken uzun bir yol var. MOXIE 2021’de gezegene indiğinden beri yalnızca 122 gram oksijen üretti.Başarıyla ilgili bir NASA teknik raporuna göre bu, kabaca küçük bir köpeğin on saat boyunca nefes almasına yetecek kadardır.

Bu ölçüm çok umut verici görünmese de Dünya’dan milyonlarca kilometre uzakta gerçekleştirildiği göz önüne alındığında inanılmaz bir bilimsel başarı olduğu rahatlıkla söylenebilir.

NASA Yönetici Yardımcısı Pam MelroyGiriş makalesinde ” Ay ve Mars’taki kaynaklardan yararlanmamıza olanak tanıyan teknolojiler geliştirmek, Ay’da uzun vadeli bir varlık oluşturmak, sağlam bir Ay ekonomisi yaratmak ve Mars’a yönelik ilk insanlı keşif kampanyasını desteklememize olanak sağlamak açısından kritik öneme sahiptir.” söz konusu.

MOXIE’nin performansı beklentileri fazlasıyla aştı ve bildirildiğine göre NASA’nın beklediğinden iki kat daha fazla oksijen üretti. Ayrıca Mars yılı boyunca çok değişen koşullara rağmen üretime devam edebildi.

Cihaz, karmaşık bir elektrokimyasal süreç yoluyla Mars atmosferinden alınan her karbondioksit atomundan bir oksijen atomunu ayırarak çalışıyor. Toplanan bu oksijen, gelecekteki astronotlar için solunabilir hava görevi görmesinin yanı sıra roket yakıtı üretmek için de kullanılabilir. Bu, Dünya’dan roketlerle taşınması gereken yakıt miktarını büyük ölçüde azaltabileceğinden, Kızıl Gezegene gelecekte yapılacak gezileri çok daha uygulanabilir hale getirebilir.

Araştırmacılar oksijeni toplayıp depolamak için sıvılaştırabilen bir sistem keşfettiler. MOXIE 2.0 misyonuyla çalışmalarına devam etmekten heyecan duyuyor . Ancak böyle bir deneyin Mars’a ne zaman ulaşabileceği henüz belli değil.

NASA’nın Uzay Teknolojisi Misyon Müdürlüğü teknoloji gösterileri yöneticisi Trudy Kortes, açıklamasında şunları söyledi: Bu teknolojiyi gerçek dünya koşullarında kanıtlayarak, astronotların Kızıl Gezegende ‘karadan geçindikleri’ bir geleceğe bir adım daha yaklaştık” söz konusu.

seydisehirajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu