Yaşam

Nesil çatışmasının anlatıldığı Babalar ve Oğullar romanının yazarı Ivan Turgenev 140 yaşında.

Rus edebiyatının usta yazarlarından Ivan Turgenev 140 yaşında. Yazdığı kitaplarla adı unutulmaz hale gelen Turgenev’in en önemli ve çok okunan romanı hiç şüphesiz Babalar ve Oğullar’dır.

Bu çarpıcı kitabında kuşak çatışmasını ele alan yazar pek çok övgü aldı. Babalar ve Oğullar’ın Rusya’da vizyona girdiğinde çiviyi vurduğunu söylemek yanlış olmaz. Aslına bakılırsa bu romanda pek çok tabu yıkılırken; Toplum ve aydın çevreler yeni bir kavramla tanıştı:

Nihilizm…

Roman sadece baba-oğul arasındaki kuşak çatışmasını konu almıyor. Dönemin Rus toplumuna dair ince ironiler de var.

Ivan Turgenev’in 140. doğum gününe dair bazı değerli bilgiler…

Ivan Turgenev 28 Ekim 1818’de Rusya’nın Oryol şehrinde doğdu. 1833’te Moskova Üniversitesi’ne girdi. Ertesi yıl babasını kaybederek St. Petersburg Üniversitesi’ne transfer oldu. 1838-1841 yılları arasında Berlin Üniversitesi’ndeki eğitimi sırasında birçok araştırmacı, filozof ve edebiyatçıyla arkadaş oldu.

1842 yılında gayri meşru bir çocuğu olan Turgenev, aynı yıl yüksek lisans tezini tamamladı ancak üniversitede kürsü alamadı. Ertesi yıl İçişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başladı, “Paraşa” şiirini yazdı ve bu sayede Belinski gibi edebiyatçılarla tanışarak edebiyat çevrelerine girmeye başladı.

1844’te ilk öyküsü Andrey Kolosov yayınlandı. Ertesi yıl bakanlıktaki görevinden istifa etti. Hor ve Kalinich adlı öyküsü 1847’de Sovremennik’te yayımlandı. 1850’de annesini kaybetti ve İşe Yaramayan Bir Adamın Günlüğü ve Köyde Bir Ay eserlerini yazdı.

Gogol’ün 16 Nisan 1850’deki ölümü üzerine yazdığı bir makalenin ardından aynı yıl yayınlanan Hunter’s Notes’un etkisiyle tutuklandı ve bir ay tutuklu kaldıktan sonra Spasskoe’ye sürgüne gönderildi.

1856’da ilk romanı Rudin Sovremennik’te yayımlandı. Bu dönemde yurt dışına seyahat etmeye başlayan Turgenev, Paris, Berlin ve Londra gibi şehirleri ziyaret etti. Asilzade Yuvası 1859’da yayımlandıktan sonra ertesi yıl ‘Arefe’ ve ‘İlk Aşk’ı yazdı.

Ünlü roman: Babalar ve Oğullar

Babalar ve Oğullar’ın baş karakteri Bazarov’u bu dönemde düşünmeye başlasa da roman 1862’de yayımlandı.

Bu dönemde Rusya’dan uzaklaşarak sırasıyla Baden-Baden, Londra ve Bougival’de yaşadı. 1867’de Duman, 1870’de Bozkırda Bir Kral Lear, 1872’de İlkbahar Tufanı ve 1877’de Çiğ Toprak’ı yazdı.

Bir nesil çatışması

Yaşlı kuşak ile nihilist gençlik arasındaki kuşak çatışmasını anlatan Babalar ve Oğullar, Bazarov karakteriyle Rusya’nın çalkantılı bir dönemine odaklanıyor.

Genç Arkady Petrovich’in babası, okuldan dönen naif oğlunu tanıyamıyor: Yerleşik ilkeleri, otoriteyi ve inançları tamamen reddeden, yanında getirdiği arkadaşı genç Bazarov, kendi sapkın fikirleriyle oğlunun aklını zehirledi.

Toprak mülkiyetini ve Rus toplumunun tüm klasik değerlerini yok etmek isteyen ve kendisini nihilist olarak tanımlayan bu genç adam, Arkady’nin Batı odaklı babası ve amcasını korkutuyor.

1862 yılında yayınlandığında Rus okur ve eleştirmenlerini derinden sarsan Babalar ve Oğullar’da Turgenev, edebiyatta sıklıkla karşılaştığımız “öfkeli genç adamlar”ın harika bir erken örneğini Bazarov’la yaratıyor.

Sayfa: 325

Ivan Turgenev öldü

Fransa’da bulunduğu süre boyunca Gustave Flaubert, George Sand, Émile Zola, Alphonse Daudet, Edmond de Goncourt ve Henry James ile arkadaşlık kurdu.

1879’da Rusya’yı ziyaret etti ve coşkuyla karşılandı. Aynı yıl Oxford Üniversitesi’nden fahri doktora unvanı aldı. Ertesi yıl Moskova’da Puşkin anıtının açılışında konuşma yapan Turgenev, 3 Eylül 1883’te Bougival’de öldü.

Sayfa için iletişim:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu