Sağlık

Aralıklı oruç nedir? Aralıklı oruç nasıl yapılır? Aralıklı oruç sırasında hangi yiyecekler tüketilir?

Kışın gelmesiyle birlikte evlerimizi kapattık. Vatandaşlar fazla kilolardan en etkili şekilde nasıl kurtulacağını araştırıyor. Son zamanlarda vatandaşlar arasında popüler hale gelen aralık ayı diyeti ya da aralık ayı orucu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki Aralık orucu nedir? Aralıklı oruç nasıl yapılır? Aralıklı oruç sırasında hangi yiyecekler tüketilir? Aralık diyetinin vücudumuza faydaları nelerdir? Detaylar burada…

INTERVAL HIZLI NEDİR?

Aralıklı oruç, adından da anlaşılacağı gibi günün belirli saatlerinde yemek tüketilebilirken, günün diğer saatlerinde kalori alımının yapılmadığı ve oruç tutulduğu bir beslenme programı türüdür. Bu diyet programının uygulanabileceği birçok farklı sistem vardır. Aralıklı oruç planının diğer beslenme programlarından temel farkı, ne yeneceğinden çok ne zaman yeneceğine odaklanılmasıdır.

ARALIK DİYETİ NASIL YAPILIR?

Aralıklı diyetin nasıl yapılacağına dair pek çok kaynak var, orta vadede en etkili prosedürler:

16:8 Yöntemi : 16 saat oruç (uyku dahil) ve 8 saat yemek yiyor. Örneğin; 11.00-19.00 saatleri arasında yemek yersiniz ve günün geri kalanında herhangi bir besin tüketmezsiniz.

5:2 Prosedür: Haftanın 5 günü normal kalori ve 2 günü çok sınırlı kalori (500-800 kcal/gün) içerir. Bu noktada iki gün üst üste kısıtlı gıda ile uygulamamak sağlık açısından çok değerlidir. Kısıtlı öğünlerin yenildiği günlerde, normal günlerde tüketilen gıda miktarının dörtte biri tüketilir.

Ye/Dur/Ye Yöntemi : Haftada bir veya iki kez 24 saat oruç tutma yöntemidir. Bir gün boyunca akşam yemeğinden başka bir akşam yemeğine kadar 24 saat geçer. Bu formüller sistematik olarak uygulanırsa bireyler haftada 3-5 kilo verirler.

ARALIK DİYETİNDE HANGİ BESİNLER TÜKETİLİR?

Aralıklı oruç diyetinde kahvaltıda yulaf, haşlanmış yumurta, yeşillik ve meyve tüketebilirsiniz. İçecek olarak ise şeker veya süt içermeyen çay veya kahve tüketilmesi uygundur. Öğle yemeği için tavuk ya da sebze çorbası, haşlanmış ya da fırınlanmış yağsız tavuk, et ya da balık tercih edilebilir.

ARALIKLI DİYETİN YARALARI NELERDİR?

Aralıklı oruç diyetinin faydalarını yaşamak için beslenme programınızı sağlıklı ve düzenli besinlerle planlamanız ve gün içinde vücudunuzun ihtiyacı olan besinleri almanız uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bununla birlikte, aralıklı oruç diyetinin faydaları şunlardır:

  • İnsülin duyarlılığını artırır
  • Vücuttaki insülin direncinin azalmasına fayda sağlayabilir,
  • Kan şekerinin düzenlenmesini sağlayarak Tip 2 diyabete karşı koruyucu olabilir,
  • Enerji kısıtlamasının neden olduğu, kötü kolesterol olarak bilinen vücuttaki trigliserit seviyesini düşürebilir.
  • Daha hızlı ve etkili kilo vermenizi sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu