Haber

‘Rusya’nın en zengin askeri yetkililerinden biri’: Tutuklanan bakan yardımcısı İvanov kimdir?

Rusya’da rüşvet iddiasıyla gözaltına alınan Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov’un soruşturma süresince tedbir amaçlı tutuklu kalmasına karar verildi. Moskova Şehir Mahkemesi’nin basın servisinden yapılan açıklamaya göre, başkent Moskova’daki Basmannıy Bölgesel Mahkemesi, İvanov’un soruşturma yetkililerinin talebi üzerine tedbir için 23 Haziran’a kadar tutuklu kalmasına karar verdi.

İvanov’un Savunma Bakanlığı’na bağlı kurumların inşaatı ve onarım çalışmalarıyla ilgili projeleri yönettiği belirtildi. Bakan Yardımcısı İvanov’un suç ortağı olduğu öne sürülen Sergey Borodin için de 23 Haziran’a kadar tutuklanması yönünde karar alındı. Peki, İvanov kimdir?

BAKANLIĞIN İNŞAAT ŞİRKETİNİN CEO’SUYDU

Moscow Times haber sitesinin aktardığına göre, Moskova Devlet Üniversitesi’nden mezun olan İvanov, 2000’li yılların başından bu yana Rusya’nın nükleer enerji sektöründe çalıştı. 2012 yılında şu anda Rusya Savunma Bakanı olan Sergey Şoygu’nun Moskova Bölge Valisi Yardımcılığı görevini üstlenen İvanov, Şoygu’nun aynı yılın son dönemlerinde Savunma Bakanı olarak atanmasının ardından, 2013 yılında Savunma Bakanlığı’nın inşaat şirketi Oboronstroy’un CEO’luğu görevine getirildi. Timur İvanov, Mayıs 2016’ya kadar bu tepe yöneticiliği görevini sürdürdükten sonra, Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı olarak atandı.

Forbes Rusya’nın 2018 yılında yaptığı değerlendirmeye göre, İvanov, ülkenin askeri ve kolluk kuvveti elitleri arasında en varlıklılarından biriydi. Ailesinin toplam mal varlığının 136,7 milyon ruble (ya da 1,5 milyon ABD doları) olduğu tahmin ediliyor.

İŞGAL EDİLEN MARİUPOL’ÜN DE YENİDEN İNŞASINDAN SORUMLUYDU

İvanov, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı Şubat 2022’den sonra ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya karşı açıkladığı yaptırım listelerinde yer aldı. AB, İvanov’a askeri tesislerin inşasından sorunlu Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilisi olarak yaptırım uyguladı.

İvanov, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin inşaat, konut, emlak yönetimi, ipotek ve tedarik işlerinin yönetim ve kontrolünden sorumuydu. Savunma Bakanlığı’nın 2016 yılında açılan ‘Vatansever Parkı’ isimli askeri tematik parkı ile 2020 yılında tamamlanan Rusya Silahlı Kuvvetleri Ana Katedrali inşaatlarından da sorumlu olan İvanov, savaş sırasında ele geçirilen Ukrayna kenti Mariupol’ün de yeniden inşası ile bağlantılı bir isimdi.

‘YAPTIRIMLARI DELMEK İÇİN EŞİNDEN BOŞANDI’

Moscow Times’ın atıfta bulunduğu bazı Rus bağımsız yayın organlarına göre, İvanov ve ailesi, bakanlıkta imzalanan sözleşmeler üzerinden büyük bir zenginlik elde etmişti.

Bu yılın başında tutulduğu ceza kolonisinde şüpheli biçimde hayatını kaybeden Rus muhalif Aleksey Navalni’nin araştırma ekibi, İvanov’un eşi Svetlana Maniovich’in sızdırılmış binlerce e-postasını ele geçirdiklerini, söz konusu e-postaların, İvanov’un resmi görevinden kazandığı maaşın çok daha ötesinde lüks bir hayata işaret ettiğini savunmuştu.

Ekibin iddiasına göre, Svetlana Maniovich, Fransa’nın güneyinde, lüks araçlara, mücevherlere, kıyafet ve partilere ve yatlara yüz binlerce euro harcamıştı. İddiaya göre, bu para ve banka işlemlerinin bazıları, aralarında Savunma Bakanlığı’nın üstlenicileri de olmak üzere üçüncü taraflar üzerinden gerçekleşmişti. Ekip, İvanov’un AB yaptırımlarından kaçınabilmesi için eşinden boşandığını da ileri sürmüştü. Navalni’nin ekibine göre, İvanov, Mariupol’deki inşaat projelerinden de menfaat sağlamıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu